One month in 2022
En daar zit je dan. 31 dagen in het nieuwe jaar. Hoe heb jij deze maand ervaren? De doelen die je voor jezelf opgesteld hebt, ben je daar naartoe aan het werken? Wat ik zie is dat ieder jaar de goede voornemens terugkomen. Het is maar een klein groepje mensen die deze voornemens ook weten vast te houden. Ik vraag mij dan af, wat houd je tegen om niet gewoon knetterhard te werken aan die doelen?
Toen ik in 2019 begon met fulltime werken bij DHL kreeg ik een vast ritme in mijn leven. Elke dag van 09.00 uur tot 18.00 uur hard werken, sjouwen, tillen, trap op trap af, autorijden en maar hopen dat iedereen thuis was. Naast mijn werk wilde ik ook graag sporten, veel sporten. Na een hele dag werken was ik op, kapot. De energie was letterlijk uit mij getrokken. Oftewel, ik moest iets aan mijn ritme gaan veranderen om ook nog eens te gaan sporten.
Ik koos ervoor om voor mijn werk te gaan sporten. Dit betekende dat ik elke dag om 06.00 uur op moest staan. Op mijn 18e leek dit gekkenwerk. Wie gaat er nu uit vrije wil zo intens vroeg opstaan om een beetje te gaan sporten? Ik dus.
In het begin was dit moeilijk, heel vermoeiend en kostte mij heel wat energie. Toch bleef ik doorzetten, ik liet discipline zien. Het begon met een plan, een doel. Ik wilde immers fit zijn, een mooi lichaam hebben en nog sterk worden ook. Deze voornemens sprak ik uit, schreef het op en manifesteerde het.
Nu wij allen een maand verder zijn in het nieuwe jaar is de vraag: wat heb jij nu al bereikt? De eerste dertig dagen zijn namelijk enorm belangrijk. Zoals ik al zei was dat sporten om 06.00 uur ‘s ochtends niet al te gemakkelijk. Na een maand of twee werd dit ineens dragelijker. Ik haalde er plezier uit en voelde mij juist minder fit als ik niet zo vroeg ging.
Dit heeft te maken met het creëren van nieuwe gewoontes. Stel je eens voor, jouw voornemen voor 2022 is om af te vallen. Naast dat je dit SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden) moet aanpakken, heb je ook een stuk discipline en motivatie nodig. Als je dit écht wilt dan moet je ook écht doorzetten.
Van jongs af aan hebben wij mensen gedragingen aangeleerd. Wij voelen ons vertrouwd in deze gedragingen. Deze gedragingen ontwikkelen zich weer in gewoontes. Wanneer wij niet meer tevreden zijn met het resultaat van ons gedrag, of het gedrag is niet meer wenselijk, willen wij dat gedrag en die gewoontes gaan doorbreken. Een goed voorbeeld hiervan zijn de goede voornemens aan het begin van ieder jaar.
Een nieuwe gewoonte aanleren kost tijd. Gemiddeld duurt het 66 dagen voordat het gedrag is aangepast naar een nieuwe gewoonte. Dit is ook waar het vaak misgaat. Mensen creëren in deze tijd een gebrek aan discipline en motivatie. De eerste weken is de motivatie nog enorm aanwezig, kun je ook nog wat discipline opbrengen maar wanneer het allemaal wat zwaarder begint te worden verliezen we dit.
Daar moet de kracht zitten. Op het moment dat het allemaal moedeloos lijkt, geen zin meer heeft of jij je begint af te vragen waarom het zo’n goed idee was, op die momenten moet je wilskracht tonen. Wat was de reden dat je überhaupt dit voornemen op je schoot nam?
Als de visie weer voor ogen gebracht wordt, dan weet je ook weer waar je naartoe werkt. Dan komt de motivatie en discipline weer terug en kun je weer door. Hou het dan vol, geef vooral niet op en voor je het weet is het een gewoonte geworden.
Vergeet niet dat je goede voornemens en doelen moet opstellen voor jou. Wanneer het een ‘moeten’ of een ‘iedereen doet het, dus ik maar ook’ wordt, dan is dat voornemen gedoemd om te mislukken. Jouw grootste motivatie moet jijzelf zijn. Jij moet het willen, alleen dan werkt motivatie en discipline op z’n best.
31 dagen in het nieuwe jaar. Misschien voelt het alsof je vastloopt. Vergeet niet waarom je begonnen bent met je doel, met je voornemens. Kijk jezelf in de spiegel aan en geef vooral niet op. Een minder dagje? Oké, so be it! Herpak jezelf, laat aan jezelf discipline zien en bovenal,
houdt focus op je visie.